Esimerkki C8: Lasielementit

Varsinaisten rakennusten ohella lasia käytetään erilaisissa pienemmissä rakennelmissa ja elementeissä.

Ks. myös Lasirakentaminen.

Lasikaiteet

En tiedä kuinka paljon linnut käyttävät Metallitalon (Eliel Muoniovaara, 1965) edustalla olevaa pientä viheristutusta (rakennuksessa taitaa olla joitakin varpusen pesintöjä) ja siten missä määrin vaarallinen sitä ympäröivä lasitus on, mutta kasvillisuudeltaan suojaavana ja sijaintinsa kannalta (Paasivuoren puistikon ja Hakaniemenrannan välillä) yhteyksiä luovana se voisi olla toteutukseltaan parempikin.

Liikuntarjoitteisille tarkoitettu ramppi yli kiertyvällä lasikaiteella
Metallitalon sisäänkäyntirampin lasikaide kiertyy yli. Sijainti voisi olla liikenteen hälyn keskellä turvallinen pysähtymispaikka mustarastaille ja varpusille, ja ehkä sitä käytetäänkin...
Rotanpyydys kuusen alla
... mutta kuusen alla kaiken lasituksen keskellä eräänlaisella paraatipaikalla oleva rottapyydys kertoo minkälaisissa asioissa on suunnittelijoiden fokus, ja minkälainen on viherkohteesta, ja ehkä liitoista itsetäänkin niiden vyöryssä jäävä vaikutelma.
Kasvillisuutta lasikaiteen edessä
Lasitusta käytetään viherkasvien yhteydessä vastaavalla tavalla läheisessä Hakaniemenrannan virastotalossa (1975/2008). Tässä lasitus ei näytä olevan pääasiallisissa tulosuunnissa ja -kulmissa, mutta sen läsnäolo on painostavaa.
Kasvillisuutta lasituksen keskellä
Alvar Aallon kadulla kasvillisuutta on sijoitettu lasituksen keskelle, lasikaiteen taakse. (Erottuu huonosti kuvasta, eikä sitä kannata sieltä ehkä katsellakaan...)

Lasilla ehkä tavoitellaan jotain epämääräistä vallan ohjausvaikutusta, mutta näin käytettynä se antaa siinä sivussa lähinnä vaikutelman ylimielisyydestä, hyväksikäytöstä ja mielivallasta.

Sisäpihojen portit

Lasia käytetään tukevan metalliverkon tapaan erilaisina suojina, tässä sisäpihan portilla.

Sisäpihan portin toisen puolen osittainen lasitus
Sisäpihojen portit ovat lintujen kulkuväyliä. Tässä oikean puolen portin sisäpuolen lukitus on suojattu läpinäkyvällä lasilla (keltaiset ja punaiset heijastukset). Usein käytetty paksu metalliverkko tai -levy ovat linnuille turvallisempia.

Mikäli lasilla halutaan joissakin yhteyksissä saada aikaan jotain hälyttävyyden efektiä, tässä sen käyttötapa on lähinnä sadistinen.

Joukkoliikenteen pysäkit

Läpinäkyvä bussipysäkki puiston reunalla
Läpinäkyvä bussipysäkki puiston reunalla. Pysäkkejä ja niitä ympäröivää kuoleman auraa käytetään myös mainontaan. Tällä on monia seurauksia: kuoleman ilmapiirin ympärillä aletaan tavalla tai toisella pelaamaan jonkinlaista peliä.
Läpinäkyvän pysäkin ihmisille tarkoitettu turvanauha
Pysäkeissä on turvanauha ihmisiä ja ehkä jotain nisäkkäitä ajatellen, mutta linnuille niistä ei ole hyötyä.
Läpinäkymättömällä mattalasilla varustettu bussipysäkki puiston reunalla
Joissain kaikkein ongelmallisimmissa paikoissa bussipysäkki on varustettu läpinäkymättömällä lasilla...
Yksi pysäkin läpinäkymättömistä laseista on vaihdettu takaisin läpinäkyvään
Toisaalla alkuperäinen lasitus pyrkii kuitenkin palaamaan.

Urheilukentät

Ei ole varmaan hypeä jossa urheilu ei olisi jollain tavalla mukana.

Myllypuron tenniskeskuksen (Smash Center) ulkokentän lasiseinää viheralueen reunalla. Linnut käyttävät niittymäistä viheraluetta ruokailuun.
Lauttasaaren lasiset padel-kentät (Padel Helsinki) on rakennettu rantametsän keskelle, ja valaisintolppineen näyttävät selällään sätkiviltä linnuilta. Laseissa on keskellä logo ja lasipinta ei ole aivan yhtenäninen, mutta nämä eivät ei ole ratkaisuna riittäviä.
Luotu 2019-05-24 17:12 | Muokattu 2019-11-12 09:40
http://kaupunkilinnut.fi/?id=72