Kaupunkilinnun käsite
Puhuttaessa kaupunkilinnuista tarkoitetaan usein kivitoreilla liikkuvia naakkoja, lokkeja, variksia, puluja, ja myös varpusia, ja "pullasorsia" rannoilla. Tällä sivustolla käytän sitä laajemmassa merkityksessä tarkoittamaan yleisesti kaupunkiasutuksen lähellä viihtyviä lajeja, jotka voivat esiintyä ihmisen muokkaamassa ympäristössä, erityisesti asutuksen keskellä olevilla puisto- ja viheralueilla.
Kaupunki lintujen ympäristönä
Sen että ihmisten lähellä liikkuvat linnut joskus aiheuttavat ärtymystä, pitäisi hyökkäävyyden sijaan olla enemmänkin syy itsekritiikkiin - siihen ei välttämättä mahdu muunlaista elämää, tai se ei voi näyttäytyä toisin, ja se kuitenkin painostuu osallistumaan. Osa tästä liittyy ihmisen elämäntapaan joka kutsuu enemmän tai vähemmän näköisensä seuralaiset tai saa ne muuttamaan käyttäytymistään vastaavassa suhteessa, mutta yhteisesti jaetun tilan on mahdollista olla myös paremmin suunniteltu.
Valkoposkihanhen osalta huomiointi liittyy enemmänkin ihmisen luontosuhteeseen. Jos kuitenkin uudemmista valloittajista valkoposkihanhia on jonkun mielestä liikaa, mikään ei kai estä korvaamasta osaa lyhyestä nurmesta katoavia hyönteisiä varten vapaammin kasvavalla niityllä, eihän? Ja pulujakaan ei kai tarvitse aivan sukupuuttoon asti vainota?
Uudet valloittajat osoittavat että kaupunki on kelvollinen elinympäristö sellaisenaankin, tosin osan ilmiöstä selittää luonnonympäristöjen heikentyminen tehotalouden myötä. Näkisin joka tapauksessa mielekkäänä ilmapiirin osana (myös varsinaisten luontoympäristöjen säilyttämiseksi) sitä että linnuille annetaan niille varta vasten suunniteltua ympäristöä ja iloitaan ja tarvittaessa huolehditaan siitä, sen sijaan että pakataan ympäristö täyteen hihnan päässä kuljetettavia henkilökohtaisia eläimiä tai pystytetään kuolleita maisemia.
Näkisin myös mielekkäänä että esimerkiksi puistojen puut ja pensaat ymmärretään staattisen kasviharrastuksen sijaan niissä elävien eläinten elämänpiirinä, ja joille ne kuuluvat jolloin niiden hoitamisesta tulee koko tuon elämänpiirin hoitamista.