Rasvasiemenseos linnuille

Korvike talipalloille, taatusti hyvälaatuista ja myös halpaa talviruokaa linnuille. Kaksi versiota: rakeisempi tiheäsilmäiseen 6mm verkkoon, kiinteämpi tavalliseen talipallotelineeseen. Kiinteää voi annostella palloina sileäpintaisella jäätelökauhalla, rakeisempaa millä tahansa lusikalla tai pussista kaatamalla, tai kumpaakin käsin tarjoiltuna sopivina annoksina puhtaalta maalta.

Rasvasiemenseosta muovirasiassa

Yli 15 asteen pakkasella jäätyy yön aikana kivikovaksi ja vaihdettava aamulla! Nollan yläpuolella ruokintalaitteeseen mahdollisesti jäävä ruoka pilaantuu 1-2 viikon kuluessa, joten ruokaa on välillä vaihdettava ja myös laite ajoittain puhdistettava. Pakkasella en ole tätä huomannut yli kuukauden seurannalla.

Nämä ovat isoja annoksia - pienennä reilusti samassa suhteessa jos et tiedä tarvetta. Jauhojen suhteet ovat vapaavalintaisia, mutta olen käyttänyt enemmän ohrajauhoja sen ollessa hiukan halvempaa. Kaikkien jauhojen on hyvä olla täysjyvää, tai vähintään leipäjauhoja.

Perusaineet: ohra, vehnä, kaura, rapsiöljy. (Ei ruista.) Sekoita hyvin ja anna imeytyä. (Aineet voi mitata silmämääräisesti - lopullisen koostumuksen voi arvioida rasvaisuudesta/kuivuudesta.) (Ainesten perussuhde n. 3 dl täysjyväjauhoja (vehnä & ohra) + 1dl ruokaöljyä (rapsi).)

(Pienisilmäisen ruokintalaitteen etu on että varislintujen ja oravien on vaikea saada siitä ruokaa - kiinnitettävä tukevasti rautalangalla ettei lähde mukaan. Toisaalta esim. varpuset eivät kaikissa sijainneissa välttämättä halua siitä syödä (enimmäkseen ottavat omakseen) - osittain olen saanut ratkaistua tämän maalaamalla mustat laitteet luonnon tummanruskeiksi, mutta yleensä näitä myydään maalamattomina.)

Rakeinen (6mm verkko)

 • 1 kg ohrajauhoja (täysjyvä)
 • 2 dl vehnäjauhoja (täysjyvä)
 • n. 0.7 kg kaurahiutaleita (silmämääräisesti saman verran kuin 1 kg jauhoja)
 • 9-10 dl rypsi- tai rapsiöljyä
 • halutessasi reilusti auringonkukansiemeniä ja/tai maapähkinärouhetta, mutta ne voi tarjoilla erikseenkin (*

*) Muunnelma: seosta voi edelleen jakaa niin, että sekoittaa yhden osan seosta, yhden osan auringonkukansiemeniä ja yhden osan maapähkinärouhetta, tai yhden osan seosta ja puolikkaan kumpaakin jälkimmäisistä. Pysyy hyvin pienisilmäisessä ruokintalaitteessa.

Huom! Rakeisuuteen ja kiinteyteen vaikuttaa myös öljyn määrä suhteessa kuiviin aineisiin. Jos öljyä on liian vähän, seos ei ole rakeista (tai alla kiinteää) vaan jauhoista - päinvastaisessa tapauksessa niin rasvaista että esim. multaa tarttuu paljaalle maalle laitettaessa. Eli tarkkaile koostumusta ja lisää tarpeen mukaan. Itse annan lämmittämättömän öljyn imeytyä yön yli, mutta kuumennetun öljyn saa imeytymään paremmin, varsinkin kaurahiutaleisiin. Jos yön yli pintaan kertyy öljyä, jauhoja voi lisätä... jne.

Kiinteä (tavallinen talipallolaite)

Isompisilmäiseen talipallolaitteeseen rasvasiemenseos tehdään pääosin jauhoista ja öljystä, murenemisen estämiseksi siihen tulee vähemmän rakeisia ainesosia.

 • 1 kg ohrajauhoja
 • 5 dl vehnäjauhoja
 • 0.25 kg kaurahiutaleita
 • 8-9 dl rapsiöljyä

Öljyn määrästä suhteessa kiinteyteen, ks. edellä. Kokeile öljyn määrää sopivaksi, ja anna imeytyä hyvin.

Lisäksi kumpaankin vapaavalintaisesti esim. osaa tai kaikkia seuraavista:

 • 2 dl rouhittuja tai jauhettuja maapähkinöitä
 • 2-5 dl auringonkukansiemeniä
 • 1 dl hirssiä
 • kaikki ylimääräinen maapähkinä- ja auringonkukkapussien jauhemainen aines

Lisähuomioita

TÄRKEÄÄ! Ohje on tehty kokonaan kasvisrasvasta (rapsiöljy), joka kovettuu kivikovaksi n. 15 asteen pakkasessa. Se säilyy pehmeänä aamulla laitettuna koko päivän, mutta on jo seuraavana aamuna liian kovaa syötäväksi. Vaihdettava uuteen ja vanha kannattaa sulattaa uudelleentarjoiltavaksi mutta ehkä tarjoiltava niin ettei enää ehdi uudestaan jäätyä. Jos aamulla ei ehdi vaihtaa, ongelmaa voi korjata laittamalla esim. reilusti kuorettomia auringonkukansiemeniä mukaan, jolloin niitä voi vielä saada irti muun annoksen ollessa liian kovaa.

***

Nämä ovat isoja annoksia. Pienennä halutessasi samassa suhteessa. Säilyvät ainakin viikon säilytysastiassaan, sen jälkeen olen vaihtanut uudelle annokselle puhtaan astian. Tarjoilutelineitä pesen parin viikon tai kuukauden välein riippuen säistä.

***

Huolehdi myös ruokintapaikan puhtaudesta. Kiinteydestä riippumatta, palasia lohkeaa, ja alustaa on hyvä harjata ja tarvittaessa ripotella kalkitsematonta ja lannoittamatonta luonnonturvetta.

Maahan tarjoiltaessa kannattaa kiinnittää huomiota ruoan määrään: tarjolle vain sen verran että se kuluu ilman kutsumattomia vieraita.

Tämä on niin hyvää ja helposti syötävää, että saat suojata hyvin vierailta joita et halua paikalle. (Lisään myöhemmin ohjeen kuinka talipallotelineen saa suojattua oravilta, mutta se vaatii hiukan työkalujen käyttötaitoa ja huolellisuutta.)

***

Olen itse huomannut että ruokintapaikka pysyy rauhallisempana jos kaikki tarvittavat valmistelut on tehty rauhassa edellisenä iltana, eikä uutta annosta tarvitse kiiressä tehdä keskellä päivää. Maan puhdistus ja ruoka taas on ollut hyvä viedä vasta aamulla, jolloin linnut voivat tarkkailla ruokintapaikan valmistelun - mutta silloinkin kiireettä. Jännitteet ruokintapaikalla pysyvät pienempinä jos myös muu oma tekeminen on sopusoinnussa sen kanssa.

***

Ruokintalaitteista lisää myöhemmin, mutta itse olen maalannut kaikki ruokintalaitteiden mahdolliset näkyvän puolen paljaat metalliosat ovi-/ikkunamaalilla.

Luotu 2017-10-22 15:37 | Muokattu 2019-08-09 13:33
http://kaupunkilinnut.fi/?id=6