Esimerkki C9: Lasin kuviointi

Lintuturvallisuuden kannalta i) lasin kuvioinnissa olevat aukot eivät saa olla sekä leveydeltä että korkeudelta 5 cm suurempia. Lisäksi ii) maalauksen on peitettävä lasin koko pinta-ala, ja iii) sen tulee olla lasin ulkopinnalla, koska heijastukset peittävät helpommin lasin sisäpinnalla tai sisemmässä lasissa olevan maalauksen kokonaan näkyvistä.

Lasin kuviointi on tapa koristella lasi, mikä tekee siitä samalla näkyvämpää. Kuvioinnin mahdollisuudet ovat estetiikan kannalta rajattomat. Graafikoille olisi käyttöä rakennusten lasitusten lintuturvallisuuden parantamisessa. Mielestäni aivan koko kyseenalaistamattoman paljaan ikkunalasin idean esteettinen uudistaminen olisi kannattavaa. Estetiikkaan voi yhdistää energiansäästönäkökulmat (valoisuus, varjostus), jolloin voimakkaampaa kuviointia on mahdollista käyttää varjostuksena liian auringon paahteen ehkäisemiseksi, ja kevennettynä kun valoisuutta halutaan saada sisätiloihin enemmän.

Why Fritted Glass Makes Buildings Even Better
Esimerkiksi varjostuksen vuoksi lisättävän lasin kuvioinnin vaikutus rakentamisen estetiikkaan.
ARCHIVE: BUS STOP ART
Bussipysäkkitaidetta. Kaikki esimerkit eivät riittävän hyvin toteutettuja lintujen turvallisuuden kannalta.
Stained Glass Windows Bathe This Botanical Garden In Cosmic Light
Maalattua lasia kasvihuoneessa.
Bird-Friendly Building with Glass and Light - voglevarte.ch
Esimerkkejä koristeellisemmista lintuturvallisista grafiikoista, s. 22-23.

Varjostus

Esimerkkejä tulkintani mukaan ensisijaisesti varjostustarkoituksessa lisätystä kuvioinnista.

Varjostava kuviointi vaikuttaisi olevan ulkopinnalla, lisäksi se heijastuessaan tehokkaasti varsinaisesta lasista viistosti sitä katsottuna tekee käytännössä lähes koko lasipinnasta kuvioidun.
Keilaniemen tornitalon kahdella seinällä näyttäisi olevan tiivis ja tehokas kuviointi.
Tämä kattava kuviointi vaikuttaisi olevan varjostukseen, ja sävystään huolimatta näyttäisi erottuvan myös heijastuksista. Kuvionti on mahdollisesti lasin sisäpinnalla, ks. alla.
Säleiköt peittävät puolet yläkerrosten ikkkunoista. Katutason ikkunoissa varjostuskuvionti. Kuviointi on kuitenkin lasin sisäpinnalla, jossa se voi helposti jäädä heijastusten peittoon.

Koristemaalaukset

Esimerkkejä koristeellisista lasimaalauksista, jotka eivät kuitenkaan ole lintuturvallisuuden kannalta optimaalisia, eli maalaus on joko sisäpinnalla, sisälasissa, tai se ei peitä koko lasin pinta-alaa.

Koristeellista kuviointia on lasin ulkopinnalla tiheästi ikkuna-alueen ulkopuolella, mutta väljemmin ikkuna-alueella. Myös alla edessä kaiteet (ja sisäänkäynnin alue) paljasta lasia.
Kuviointi peittää kyllä koko pinta-alan...
... mutta se on tekstiä lukuunottamatta sisemmässä lasissa. (Esimerkin ikkuna on sittemmin muutettu kokonaan läpinäkyväksi minimaalisella tekstillä.)
Tämä kuviointi kattaa ikkunan vain osittain.
Kuviointi on sisemmässä lasissa.

Turvallisuus

Turvakuviointeja voi olla myös ihmisiä tai nisäkkäitä varten.

Tämä turvakuviointi on lintujen kannalta liian harvaa.
Luotu 2019-10-10 23:17 | Muokattu 2020-05-04 10:18
http://kaupunkilinnut.fi/?id=90