Pesämateriaalit

Linnut tarvitsevat kasviperäisiä tarvikkeita pesänrakennukseen. Ne voivat käyttää pesänrakennukseen monenlaisia materiaaleja, muoviroskiakin, mutta monipuolinen kasvillisuus auttaa parhaiten.

Kasvinosat

Tiaiset pohjustavat usein pesänsä sammalella, ja käyttävät päällä muuta ympäristöstä löytyvää pehmeää materiaalia. Varpuset käyttävät pesänrakennukseen heiniä ja puusta irtoavaa kuorta.

Savi

Haara- ja räystäspääskyt tarvitsevat pesänrakennukseen savimaata.

Pieni lammikon paikka asfaltin vieressä
Saven löytäminen voi olla kaupunkiympäristössä vaikeaa, jolloin ihmistoiminnoista voi olla yhtä hyvin hyötyä tai haittaa. Katujen pesuveden tankkauspaikka tekee tähän liikenteestä syntyvään monttuun usein lammikon jolloin siitä saa pesäntekoon kelpaavaa maa-ainesta. Toisaalta välillä kuoppaisia kohtia pyritään kunnostamaan täyttämällä niitä soralla, mikä toisaalta lähtee taas liikenteen myötä nopeastikin pois.

Saven tarjoaminen saataville tai kuivalla sen kasteleminen voi olla hyödyllistä haarapääskyn ja räystäspääskyn pesimäalueilla.

Keinotekoiset materiaalit

Linnut voivat käyttää pesätarvikkeina ihmisten jättämiä roskiakin, kuten kartonkirasioiden päällysteenä olevien muovikalvojen suikaleita.

Jotkut jättävät ympäristöön lemmikkien karvoja, mutta liian pitkät voivat olla linnuille vaarallisia takertumisvaaran takia. Samasta syystä myöskään langanpätkiä ei pidä jättää ympäristöön.

Luotu 2019-05-02 23:10 | Muokattu 2019-05-02 23:58
http://kaupunkilinnut.fi/?id=65