Esimerkki C1: Pensaat

Erilaisia pensaita ja arvioita niiden ominaisuuksista erityisesti varpusten elinympäristönä.

Pensasaidat

Pensasaidat sopivat parhaimmillaan varpusyhdyskunnan keskeiseksi ympäristöksi.

Esplanadin tukevat tuhkapensasaidat ja varpusia
Esplanadin (kuten Rautatientorin ja Kaisaniemen puiston) tuhkapensasaidat ovat paksuja ja tarjoavat varsin hyvin suojaa. Esplanadin pensaiden sisällä on lisäksi tukeva ja läpimentävä verkkoaita. Talven koristevalot antavat hiukan lisäsuojaa. Kesäisin pensaiden välittömässä läheisyydessä on myös hiekka- ja nurmikenttää, sekä puita ja kesäistutuksia, tosin myös paljon ihmisiä.
Liisanpuistikon niukempi tuhkapensasaita
Nämäkin pensasaidat on istutettu paririviin, mutta ne on leikattu niukoiksi eivätkä ole erityisen suojaavia. Käyttöön ne silti kelpaavat, mm. useiden yksittäisten ruusupensaiden antaman liikkumatilan ansiosta, mutta puiston perusvire on kaikkiaan turvaton ja ajojahtimainen, oikeastaan perverssi. Kalalokit käyttävät tätä ilmapiiriä kesäisin surutta pienempien lintujen vainoamiseen. Soisin että puistossa olisi yksittäinen paremmin suojaa antava pensainen kohta josta on hyötyä erityisesti pesintäaikana (esimerkiksi liian aikaisin pesästä lähteneet poikaset), mutta liikkumatilaa aikuisille linnuille tässä sinänsä on.

Suuret pensaat ja pensasryhmät

Pensasaitojen ohella käyvät mm. tuuheat suuret pensaat.

Tuuhea suuri pensas
Suojainen pensas käy varpusten ja muiden puiston lintujen suojapaikaksi.

Helsingin keskustassa pensaiden alaoksia on karsittu viime vuosina reilusti siten ne ovat menettäneet suojaisuuttaan. Niistä tulee läpikuljettavia, jolloin ne myös rikkoontuvat käytössä ja niitä rikotaan.

Alta harvennettu pensas
Syreenien alaoksien harventaminen vähensi pensaiden suojaavuutta linnuille, ja tämän jälkeen siitä on myös karsiutunut myrskyssä, ja ilkivallassa, sekä mahdollisesti lasten kiipeilyssä oksia, siten että yksi pensaista on vielä leikkaamisen jälkeen supistunut kolmannekseen. Pensaan rikkomisen suurin syy on että siitä tehtiin leikkaamalla läpikuljettava. Rikkoutuneen pensaan juuressa oli myöhemmin runsas uusi kasvu joka täysin käsittämättömästi leikattiin pois.
Alhaalta kapea, ylhäältä tiheä pensasryhmä
Ylhäältä suojaiset pensaat soveltuvat varpuslintujen yöpymiseen ulkona pesintäkauden ulkopuolella. Alhaalta pystyynkasvavina ja kapeina ne eivät sovellu lasten kiipeämiseen ja ovat helppoja puhdistaa roskista.

Keskikokoiset pensaat

Yksittäiset pensaat antavat liikkumatilaa. Vrt. ekologinen käytävä, viheryhteys. Joissain tapauksissa niillä on suurempikin merkitys.

Pienehkö, mutta suojaisan tiheä rusokuusama
Hiukan pienempikin pensas hyvässä sijainnissa voi olla yllättävän tärkeä, ja tämä poikkeuksellisen suojaava pensas on keskeinen osa varpusyhdyskunnan eliympäristöä. Tienristeyksestä on pääsy pesinnöille ja kaikkien ilmansuuntien viheralueille - lisäksi vieressä on kesäisin laaja alue istutuksia. Pensaassa voi olla kymmeniä varpusia kaikkina vuodenaikoina.
Alta harvennettu pensas
Keskikokoinen alas asti tiivis pensas hyvässä liikkumasijainnissa menetti huomattavasti suojaisuuttaan harvennuksessa, lähes puolet tilavuudestaan.
Luotu 2019-01-14 15:51 | Muokattu 2019-12-10 19:43
http://kaupunkilinnut.fi/?id=30