Pihat, seinustat (luonnos)

Pihat ovat asutuksen tarjoamaa erityisympäristöä. Asuinrakennusten rakenteiden ulkopuolella pesäpaikkoja löytyy mm. seinustoilta, katoilta ja pihojen muista rakennelmista ja kasvillisuudesta.

Sisäpihoilla voi olla paljon erilaista kasvillisuutta ja lisärakennuksia. Sisäpihapuutarhassa voi olla monipuolisesti puita, pensaita, köynnöksiä ja nurmialuetta, jotka sellaisenaan tarjoavat elinympäristön, ja myös pesäpaikkoja avopesijöille, mutta eivät välttämättä kolopesijöille.

Ranskassa Ville de Nancy myöntää tukea ja neuvoja viherjulkisivujen perustamiseksi. Hyötyinä mainittu mm. monimuotoisuus (turvapaikka eläimille, ruoanlähde ja ekologinen käytävä), energiansäästö, melun väheneminen, ilmanlaatu, käyttöikä. Yksi videon esimerkkeistä oli linnuille vaarallisesti (puolittain) lasin takana.

Ks. myös erillinen sivu asuinrakennusten kolopesinnöistä sekä puistojen pesäpaikat.

Lajit

Pihoilla pesiviä lajeja

lajit: meriharakka... (katto); sepelkyyhky, pulu... (parveke); varpunen (köynnökset); västäräkki (kolot); mustarastas (pensas, muu avopesä), heinäsorsa...

köynnökset, istutukset, viherkatot - ks. elinympäristö

Köynnökset

Rakennuksen seinän viereen istututettaessa huomioitava kosteusriskit: salaojat, sadevesijärjestelmät, antura(?), sokkeli (maanpinnan yläpuolella 30cm+ huomioi maanpinnan nousu) - tarvittaessa kattamiseen kiveys, vettä läpäisevää soraa... muut eristeet

Esimerkki: Esimerkkejä köynnöksistä pesäpaikkoina yhdessä rakennuksessa olevan syvennyksen kanssa, elinympäristöinä sekä ideoita sopivista paikoista joihin sellaisia sijoittaa.

Viherjulkisivu

Viherjulkisivun vaijereista muodostuva tukirakenne maanpinnassa.
Tukirakenne jatkuu ylempänä erilaisina kehikoina. Soveltuva pesäpaikka saattaisi löytyä parvekkeen lattian ulkonemalta parvekkeen seinää vasten, mutta seinät ovat lasia jolloin niihin on näköyhteys sisältä.

Muita tavallisia pesäpaikkoja

Mustarastas voi tehdä pesän pensaaseen tai avopesinnän muuhun sopivaan paikkaan - avopönttömallikin on olemassa, mutta lähinnä tarvinnee riittävän rauhallisen sijainnin.

Pikkulintu teki pesän ... pyöränkoriin kerrostalon pihalle – ”Minun puolestani saa olla siinä koko kesän”
Lintujen pesintöjä erikoisemmissa paikoissa.

Västäräkki käyttää ainakin kivimuurien ja -seinien koloja, mutta muitakin hiukan suojaisempia rakenteita.

Luokka:
Luotu 2019-05-02 09:26 | Muokattu 2019-10-31 12:30
http://kaupunkilinnut.fi/?id=64