Esimerkki C7: Lasirakentaminen

Lintujen kannalta lasirakentamisen ongelmat ovat erityisesti läpinäkyvyys ja heijastukset.

Ks. myös Lasielementit.

Lasirakentaminen ei itsessään lisää mitään lintujen elinympäristöön. Sen vaaroja on kuitenkin mahdollista vähentää. Alla tekniikoita joilla hallitsevasti lasinen rakentaminen on törmäysten kannalta vähemmän vaarallinen (hakutulosesimerkit voivat sisältää puutteellisia tai huonojakin ratkaisuja):

Eli suuria tasaisia lasipintoja olisi hyvä saada rakenteellisesti hajotettua.

Lisäksi itse lasi voi olla ominaisuuksiltaan eri tavoin linnuille näkyvämpi, tai sisältää näkyviä kuvioita tai merkkejä 5x5cm välein. Parhaiten tämä kuitenkin toimii yhdistettynä muihin lasin häivyttämisen tekniikoihin.

Luonnollisesti myös lasin määrää voi vähentää.

Ks. myös linnuille turvallisemmat vaihtoehtoiset elementit joita voi käyttää lasin sijaan.

Läpinäkyvyys

Rakennuksen kulmaikkuna
Läpinäkyvyys tulee helpoiten esiin esimerkiksi kulmaikkunoissa.

Usein myös parvekkeet lasitetaan siten että niihin muodostuu lasinen kulma. Sivulla Lasielementit mm. läpinäkyviä lasikaiteita – ks. myös alla Musiikkitalo.

Kahdelta puolelta lasitettu parvekeseinämä
Kahdelta puolelta lasitettu, ja täysin läpi asti näkyvä parvekeseinämä.

Heijastavuus

Helsingin musiikkitalon reunalla on suojaisia pensaita, mutta lasien heijastus on petollinen
Helsingin musiikkitalon reunalla on suojaisia pensaita, mutta lasien heijastus on petollinen. Myös terassi on aidattu aivan pensaiden vierestä heijastavalla ja läpinäkyvällä lasilla. Ikkunasta heijastuva Laulupuut-veistoksen hauki täydentää kidutusnäytelmän. Luonto on tarkoitettu kupattavaksi kaikin mahdollisin tavoin. Ei ole sattumaa että tämän kuoleman epäuskoisen lasittuneen katseen sisäpuolella soitetaan suolia ja nahkoja. Makasiinipuiston valmistuminen lisää lintujen liikkumista rakennuksen lähellä, ja ohi Pikkuparlamentin puistoon.
Puiden heijastuksia puiston lähellä olevan rakennuksen ikkunajulkisivussa
Tämän julkisivun ikkunat ovat hiukan pienempiä, mutta tarvitsisivat vielä pinta-alan takia lisää erottuvuutta. Puiston välittömässä läheisyydessä niihin tulee heijastumia. Välittömästi ikkunan edessä vasemmalla oleva puu on todellinen. 12 tilhen kuolema 30.12.2019 (11 tähän lasitukseen, 1 viereiseen 2.krs ikkunaan).

Ongelmanratkaisu?

Seuraavassa rakennuksessa lasitusta on hiukan piilotettu.

Helsingin uuden keskustakirjaston laseissa näkyy himmennystä
En tiedä onko ominaisuuden päätarkoitus varjostaa auringonpaistetta sisätiloihin, mutta Helsingin uuden keskustakirjaston laseissa näyttää olevan himmennystä jolla sekä läpinäkyvyys että heijastavuus vähenee (ainakin pinta-alan osalta). Kulmakohdassa on kuitenkin lasitusta, ja siitä näkyy myös rakennuksen läpi. Alueen rakennustiiviydellä tällä paikalla ehkä liikkuu vähemmän lintuja. Makasiinipuiston valmistuminen toiselle puolelle saattaa kuitenkin muuttaa tilannetta, jos paikalta liikutaan rautatien yli Kaisaniemen puistoon tai Elielinaukiota ympäröiviin puihin. Itselleni tästä myös tulee mieleen viljapelto, pilvinen taivas, ja jotain välissä. LISÄYS: Saman yrityksen Ranskaan suunnittelemassa rakennuksessa vihermaisema näkyy lasirakennuksen läpi, lisäksi istutuksia on rakennukseen kuuluvalla tasanteella ikkunoiden vieressä. Oletan että Oodin ominaisuus ei siis liity lintuturvallisuuteen. Myös alakerroksissa lasia on näkyvillä. Pääsisäänkäynnin puolella lasitus on syvennyksessä, mutta vaikutelmana puinen osa muodostaa syöverin joka johtaa lasille.
Luotu 2019-03-04 16:02 | Muokattu 2019-12-30 15:58
http://kaupunkilinnut.fi/?id=51