Esimerkki B2: Köynnökset rakennuksissa

Köynnökset tarjoavat vähintään elinympäristön linnuille, mutta varpuset voivat myös pesiä ainakin rakennuksissa jossa köynnöksen takana on sopiva syvennys. Uskoisin että tämä syvennys voi olla myös köynnöksen taakse vartavasten sijoitettu lautahylly tai muu lisäsyvennys, jos rakennuksessa ei valmiiksi sopivaa syvennystä ole, tai jos köynnökset samalla halutaan köynnöstelineen avulla hiukan irti seinästä.

Ks. myös sivu Pihat, seinustat.

Köynnös pesäpaikkana

Köynnöksen yläosaa jonka takana syvennyksessä varpuset pesivät
Varpusyhdyskunta pesii seinustalla olevassa köynnöksessä joka kasvaa rakennuksessa olevan syvennyksen päälle.
Syvennys rakennuksen julkisivussa.
Köynnöksen taakse jäävää syvennystä. Varpuset oleskelevat usein pesän lähettyvillä rakennuksen tasanteilla, josta voi syntyä pieniä näkyviä ulostemääriä – tässä köynnöksettä jätetty kohta.
Köynnös kerrostalon seinustalla kevättalvella.
Köynnös verhoilee rakennuksen alaosan seinustan.
Köynnös kerrostalon seinustalla kesällä.
Köynnös kesäisen vihreänä.

Köynnös elinympäristönä

Köynnökset sisäpihalla voivat tarjota linnuille pesäpaikan tai ainakin suojaisen elinympäristön, vaikka yleisen luonnon monimuotoisuuden kannalta niillä voi olla pienempi merkitys kuin maassa olevilla istutuksilla tai viherkatoilla.

Köynnös sisäpiharakennuksella ja seinustalla
Köynnöksiä, viherkatto, ja istutuksia joulukuusineen. Köynnökset roskakatoksen vierellä eivät ole ihanteellinen pesäpaikka, mutta viereisen puun marjoista on iloa syystalvella. Kesäisin aluetta käyttävät päivittäin ainakin varpuset, sini- ja talitiaiset sekä mustarastas. Myös joulukuuset ovat lyhyen käyttöaikansa yhteydessä myös mustarastaiden käytössä – niihin ei siis ole hyvä jättää vaarallisia koristeita.
Niukkoja köynnöksiä seinillä
Nämä köynnökset eivät riitä varpusille pesintään, mutta tarjoavat yöpymispaikan syksyisin aikana jona ne yöpyvät pesäpaikkojen ulkopuolella köynnösten vielä olessa vihreinä.

En tiedä pesivätkö varpuset pelkässä köynnöksessä ilman varsinaista rakennuksessa olevaa koloa tai syvennystä - joku muu lintu tosin voi tosin pesiä jos paikka on riittävän rauhallinen. Olettaisin että muunkinlaisen lisärakenteen (mahdollisesti parista laudasta tehty syvennys?) voi lisätä köynnöksen taakse, joka itsessäänkin tarvitsee erillisen telineen jos se halutaan pitää hiukan irti seinästä.

Luotu 2018-12-18 18:54 | Muokattu 2019-10-10 09:24
http://kaupunkilinnut.fi/?id=23