Esimerkki B2: Köynnökset rakennuksissa

Köynnökset tarjoavat vähintään elinympäristön linnuille, mutta varpuset voivat myös pesiä ainakin rakennuksissa jossa köynnöksen takana on sopiva syvennys. Uskoisin että tämä syvennys voi olla myös köynnöksen taakse vartavasten sijoitettu lautahyllystö tai muu lisäsyvennys, jos rakennuksessa ei valmiiksi sopivaa syvennystä ole, ja jos köynnökset myös halutaan hiukan irti seinästä.

Köynnös pesäpaikkana

Varpusen pesintä köynnöksessä yhdistettynä rakennuksen syvennykseen
Pesivä varpusyhdyskunta seinustalla olevassa köynnöksessä joka kasvaa rakennuksessa olevan syvennyksen päälle.
Varpusen pesintä köynnöksessä yhdistettynä rakennuksen syvennykseen
Kuva köynnöksen alla olevasta syvennyksestä. Köynnöksettä jätetty kohta toimii usein oleskelupaikkana. Varpuset oleskelevat usein pesän lähettyvillä rakennuksessa, josta voi syntyä pieniä näkyviä ulostemääriä.
Varpusen pesintä köynnöksessä yhdistettynä rakennuksen syvennykseen
Köynnös verhoilee rakennuksen alaosan seinustan.

Köynnös elinympäristönä

Köynnös sisäpiharakennuksella ja seinustalla
Köynnökset sisäpihalla voivat tarjota pesäpaikan tai ainakin suojaisen elinympäristön. Viereisen puun marjoista on iloa talvelle. Kesäisin aluetta käyttävät päivittäin ainakin varpuset, sini- ja talitiaiset sekä mustarastas.
Niukkoja köynnöksiä seinillä
Nämä köynnökset eivät riitä varpusille pesintään, mutta tarjoavat yöpymispaikan syksyisin aikana jona ne yöpyvät pesäpaikkojen ulkopuolella köynnösten vielä olessa vihreinä.

En tiedä pesivätkö varpuset pelkässä köynnöksessä ilman varsinaista rakennuksessa olevaa koloa tai syvennystä - joku muu lintu tosin voi pesiä. Olettaisin että muunkinlaisen lisärakenteen (mahdollisesti parista laudasta tehty syvennys?) voi lisätä köynnöksen taakse, joka itsessäänkin tarvitsee erillisen telineen jos se halutaan pitää hiukan irti seinästä.

Luotu 2018-12-18 18:54 | Muokattu 2019-04-11 22:11
http://kaupunkilinnut.fi/?id=23