Esimerkki B2: Köynnökset rakennuksissa

Köynnökset tarjoavat vähintään elinympäristön linnuille, mutta varpuset voivat myös pesiä ainakin rakennuksissa jossa köynnöksen takana on sopiva syvennys [Kuvat 3-5]. Uskoisin että tämä syvennys voi olla myös köynnöksen taakse vartavasten sijoitettu lautahylly tai muu lisäsyvennys, jos rakennuksessa ei valmiiksi sopivaa syvennystä ole, ja jos köynnökset myös halutaan hiukan irti seinästä.

Köynnös sisäpiharakennuksella ja seinustalla

[Kuva 1] Köynnökset sisäpihalla voivat tarjota pesäpaikan tai ainakin suojaisen elinympäristön. Viereisen puun marjoista on iloa talvelle. Kesäisin aluetta käyttävät päivittäin ainakin varpuset, sini- ja talitiaiset sekä mustarastas.

Syvennys tiiliseinässä

[Kuva 2] Köynnös tällaisen seinässä olevan syvennyksen edessä tekee siitä erityisen soveltuvan pesäpaikan varpusille (ks. alla). En itse asiassa tiedä pesivätkö ne pelkässä köynnöksessä ilman varsinaista rakennuksessa olevaa koloa tai syvennystä - joku muu lintu tosin voi pesiä. Tarvittaessa lisärakenteen (pelkkä lauta?) voi lisätä köynnöksen taakse, joka itsessäänkin tarvitsee erillisen telineen jos se halutaan pitää hiukan irti seinästä.

Varpusen pesintä köynnöksessä yhdistettynä rakennuksen syvennykseen

[Kuvat 3-5] Pesivä varpusyhdyskunta seinustalla olevassa köynnöksessä joka kasvaa rakennuksessa olevan syvennyksen päälle.

Varpusen pesintä köynnöksessä yhdistettynä rakennuksen syvennykseen

Kuva köynnöksen alla olevasta syvennyksestä. Tämä köynnöksettä jätetty kohta toimii oleskelupaikkana. Varpuset oleskelevat usein pesän lähettyvillä rakennuksessa, josta voi syntyä pieniä näkyviä ulostemääriä - minusta tämä määrä on aika marginaalinen.

Varpusen pesintä köynnöksessä yhdistettynä rakennuksen syvennykseen

Köynnös verhoilee rakennuksen alaosan seinustan.

Niukkoja köynnöksiä pilareissa

[Kuva 6] Nämä köynnökset eivät riitä varpusille pesintään, mutta tarjoavat yöpymispaikan syksyisin aikana jona ne yöpyvät pesäpaikkojen ulkopuolella köynnösten vielä olessa vihreinä.

Luotu 2018-12-18 18:54 | Muokattu 2019-02-26 14:35
http://kaupunkilinnut.fi/?id=23