Ylläpito

Osa ympäristön ylläpitokäytännöistä tulee julkisista palveluista kunnalta tai kaupungilta, sekä yksityisestä kiinteistönhuollosta. Osan erityistarpeista voivat järjestää esimerkiksi järjestöt talkootyönä, mutta lähiympäristöään voi hoitaa ihan yksityishenkilönä, esim. hyötyliikuntanaan ja luontoharrastuksenaan.

Pieni viisto rantakaistale meren rannalla, täynnä roskia
Pieni viisto rantakaistale meren rannalla, täynnä roskia.

Julkiset ja muut organisoidut ylläpitokäytännöt

Monet kaupungin käytännöt on koordinoitu huonosti lintujen elinympäristöjen kannalta: pensaita saatetaan leikata reilumman kautta talven alla talvehtimisalueilta, teiltä aurattua lunta ajetaan pensaisiin, jne.

Vaikka suojelua haluttaisiin tehdä kaupunkien resurssit eivät kaikilta osin myöskään riitä lintuympäristöjen tai ympäristön erityistarpeisiin ylipäänsä, mutta ne voivat tehdä yhteistyötä esim. järjestöjen kanssa, tai perustaa erilaisia hankkeita. Lintujärjestöt saattavat järjestää tärkeillä lintualueilla talkoita ympäristön ylläpitämiseksi.

Ympäristönhoitoa voi tehdä monesta näkökulmasta. Tässä yksi vauhdikas kuntoilu- ja siivousmuoto. Toivottavasti joukkotapahtuma myös huomioi välttää lintujen pesintöjen häiritsemistä pesintäaikana.

Valikoiva siivous

Ympäristön valikoiva siivoaminen on osa käytännön keinoja joilla yksityinen ihminen voi huolehtia lähiympäristöstään asioissa jotka yhteiskunnan rakenteellinen järjestyneisyys jättää huomiotta.

Olennaisia siivottavia ovat ainakin vaaralliset roskat kuten siimat, ompelulangat, sidontalangat erityisesti osittain maatuneena, lasinsirut erityisesti pensaista ja muista harvemmin siivottavista paikoista tai lintujen liikkumapaikoilta. Ainakin tärkeimpiä roskia on hyvä siivota, välillä voi omaksi harrastuksekseenkin siivota kokonaisia alueita, kuten laskuveden paljastamaa rantaa lasinsiruista ja muusta roskasta.

Ainakin ihmiseen enemmän tottuneet linnut tietävät itsekin varoa vaarallisia asioita. Myös erityisesti pesintäaikaista pitkäaikaista häiriötä kannattaa lintujen elinpiirissä välttää. Tärkeää on myös kestävämpien rakenteellisten ratkaisujen etsiminen.

Luotu 2018-12-23 18:56 | Muokattu 2019-02-20 22:42
http://kaupunkilinnut.fi/?id=26