Varpunen (luonnos)

Varpunen määriteltiin Suomessa erittäin uhanalaiseksi vuoden 2019 Punaisessa kirjassa. Tämänhetkisestä suojelustatuksestakin riippumatta varpunen on sopiva laji (yhdessä tervapääskyn kanssa) linnut (tai ympäristön ylipäänsä) huomioivan ympäristösuunnittelun lähtökohdaksi.

Varpusen elinympäristöt ovat uhattuna kaikkialla missä korjausrakennetaan. Elinympäristöillä ei ole nähty erityistä suojeluarvoa mikäli pensaita on katsottu tarpeelliseksi vähentää, köynnökset ja pensasaidatkin ovat epämuodikkaita. Tämän ajattelun olisi aika muuttua, samoin kuin elinympäristöjen pirstoutumiseen olisi kiinnitettävä huomiota (viheryhteydet). Pesäpaikkoja näyttää esimerkiksi Helsingin uudemmilta asuinalueilta jossain määrin löytyvän, mutta en ole varma onko näin uudis- tai kunnostusrakentamisessa yleisesti.

Varpunen pesäkololla tuuletusaukossa
Varpusella on pitkä historia läheisestä suhteesta ihmiseen, ja se on riippuvainen ihmisen muokkaamasta ympäristöstä. Voisi olettaa että sama riippuvuus kuuluu ihmisen luontosuhteeseen.

Ks. erityisesti sivut Varpusten pesäpaikat katoavat Kaisaniemen puistossa? ja Kaisaniemen puisto. Huomattava osa koko sivuston muustakin sisällöstä on suunniteltu erityisesti varpusta ajatellen. Pesäpaikkojen osalta ks. sivut Rakennusten kolot ja Linnunpöntöt puussa, sekä osio Ympäristö ja Lintujen talviruokinta.

Lisään materiaalia myöhemmin.

Videot

Varpusen laulua pesäpaikan lähistöllä.

Varpusen yksitoikkoisena ja "epämusikaalisena" pidetty reviirilaulu on täynnä pieniä rytmin, painotuksen ja sävyn muutoksia jotka merkitsevät ympäristön liikettä ja suuntaa, painetta, odotusta, havainnointia.

Varpusen poikaset pesäaukolla pari päivää ennen lähtöä pesästä.

Linnuille ja muille eläimille kannattaa kesähelteillä varata vettä. Esimerkiksi iso kukkaruukun aluslautanen käy hyvin. Päivittäinen veden tyhjennys, huuhtelu ja uusi vesi, tarvittaessa puhdistus tai lautasen vaihto.

Vesipaikaksi käy myös katujen pesusta lammikoituva vesi. Tätä paikkaa on avattu ja tasoiteltu pariinkin kertaan viime vuosina, mutta pieni peseytymispaikka on uudessakin asfaltoinnissa.

Varpusten hiekkakylpyjä ja juttelua pensaasta. Taustalla muita tavallisempia lauluja, ja myös mustarastas

Varpusten hiekkakylpy.

Varpuset sateensuojassa puunrungolla.

Uhattuja ympäristöjä Helsingissä

Varpusten suojelu ulkomailla

Erityisesti varpusten suojelulle on hankkeita ainakin Intiassa ja Espanjassa.

Linkit

Sekalaisia poimintoja varpusaiheisista verkkosivuista:

Lisää linkkejä haulla

Luokka: »
Luotu 2019-07-27 17:40 | Muokattu 2019-11-29 08:12
http://kaupunkilinnut.fi/?id=85