Valkoposkihanhi

Valkoposkihanhen tilanne kaupunkiympäristössä on alkanut saada konkreettisia vainon piirteitä erityisesti keväältä 2019 Espoon koirakarkoituksista alkaen, ja tämän Helsingissä kärjistämässä keskustelussa.

Lajin lisääntyminen Helsingissä on tasaantunut viime vuosina, ollut pienessä laskussa, mutta nousi jälleen 2019.

Voi teitä ihania kaakattajia!
Valkoposkihanhia, niiden vainoamista, ja eläinsuhteita käsittelevä artikkeli Helsingin valkoposkihanhien ystävistä.

Ks. myös Linnut kaupungissa.

Kuvia ja videoita

Valkoposkihanhia Arabianrannan hulevesilammikon edustan nurmialueella
Ks. teksti Valkoposkihanhi-konfliktit kotisivuiltani: "valkoposkihanhista, luontosuhteesta, ympäristösuunnittelusta... lehdistöstä ja vallasta".

Arabianrannassa, Töölönlahdella ja Tervasaaressa kuvatusta materiaalista koottu video valkoposkihanhista. Taustalla vanha kitarainstrumentaalidemo.

Alla joitakin videoita hanhista.

Pidempi video Kaivopuiston hanhista 31.7.2019.

Pidempi video Töölönlahden hanhista 1.8.2019.

Lyhyt video Töölönlahdelta heinäkuulta 2019.

Lyhyt video Tervasaaresta heinäkuulta 2019.

Yritän lisätä muuta materiaalia myöhemmin.

Linkkejä

Lajiesittelyjä, levinneisyyden muutokset, suhtautumisesta:

Valkoposkihanhi | Birdlife Suomi
"Kaupungeissa kesyt kauniit hanhet ovat tärkeitä luontokokemusten antajia kymmenille tuhansille kaupunkilaislapsille ja aikuisille. Ne ovat myös turistien ihastelun kohteita. Yleensä hanhet pitävät ihmisiin riittävää turvallisuusväliä ja lähtevät liian lähelle tulevaa ihmistä karkuun. Valkoposkihanhiemo saattaa kuitenkin suojella pesäänsä ja pienikokoisia poikasiaan suhisemalla ja käyttäytymällä aggressiivisesti liian lähelle tullutta ihmistä kohtaan. Silloin on syytä siirtyä kauammaksi. Emot ovat vain huolissaan ja kokevat ihmisen pedoksi."
Valkoposkihanhi ei ole vieraslaji | Tringa ry
"Suomessa Korkeasaaresta vapautettiin vuosina 1987–1990 yhteensä noin 50 lintua, joista monet palasivat Helsingin edustalle pesimään. Istutus saattoi hieman nopeuttaa valkoposkihanhen vakiintumista pääkaupunkiseudulle, mutta ratkaisevaa merkitystä sillä tuskin oli, sillä lajin leviäminen Itämerellä oli ollut käynnissä jo 15 vuoden ajan ennen Korkeasaaren ensimmäisiä istutuksia. Monet arktiset lajit ovat pesimäpaikoillaan tyypillisesti kesyjä, eikä kesyys itsessään ole siten mikään merkki tarha-alkuperästä."
Onko valkoposkihanhi rauhoitettu? | Apu
"Valkoposkihanhen tapaus tarjoaa mielenkiintoisia aineksia ympäristöfilosofisiin pohdintoihin. Miksi sama asia aiheuttaa eri ihmisissä lähes päinvastaisia reaktioita? Miksi toiset ihastelevat taivaalla liihottavia lintuparvia ja toiset pitävät niitä vihonviimeisenä riesana, josta pitäisi päästä eroon?"
Valkoposkihanhi pääkaupunkiseudulla - Ympäristöministeriö- Suomen ympäristö, 29/2007.
"On hyvä pohtia laajasti, onko ylipäätään tarpeen puuttua luonnon kehityskulkuun tapauksessa, joka loppujen lopuksi on suhteellisen harmiton ja hallittavissa pehmein keinoin. Valkoposkihanhi on tullut jäädäkseen."

Ongelmatilanteista:

Linkit

Sekalaisia poimintoja valkoposkihanhiaiheisista verkkosivuista:

Lisää linkkejä haulla

Luokka: »
Luotu 2019-07-27 16:39 | Muokattu 2019-09-22 09:29
http://kaupunkilinnut.fi/?id=84