Varpusten pesäpaikat Kaisaniemen puistossa?

Varpusyhdyskunnat Kaisaniemen puiston ympäristössä tarjoavat mahdollisuuden uudistaa ajattelua ympäristösuunnittelussa – vai annetaanko niiden vain kadota?

LISÄYS 1.10.2019 Kansallisteatteri ja Helsingin yliopisto pyrkivät huomioimaan pesinnät remonteissaan. (Muutettu vanha otsikko "Varpusten pesäpaikat katoavat Kaisaniemen puistossa?")

(Teksti uudistettu 19.7.2019)

Varpusten pesäpaikkoja on viime vuosina poistettu Kaisaniemen puistoa reunustavien rakennusten remonttien yhteydessä pienemmissä määrin varmuudella ainakin Kaisaniemen koululta ja uudelta Scandic Hotellilta (ex-VR). Jo syksyllä 2019 Kansallisteatterilta on poistumassa yhdyskunnan n. 10-20 pesäpaikkaa (arvio), ja jossain vaiheessa myös Helsingin yliopiston rakennuksilta n. 15 (arvio) Varsapuistikon reunalta, ja ilmeisesti yksittäisiä pesäpaikkoja on lisää muissa Unioninkadun rakennuksissa.

Varpuset alkuperäisestä käytöstä poistetussa ilmanottoaukkossa olevan pesäpaikan reunalla
Varpuset alkuperäisestä käytöstä poistetussa ilmanottoaukossa olevan pesäpaikan reunalla.

Pesäpaikkoja on vielä pohjoisreunan vanhoilla rakennuksilla, enkä tiedä suunnitelmista niiden suhteen. Olen myös itse laittanut puihin pesäpönttöjä rakennusten ja yhdyskunnan läheisyyteen (puidenkin vähentymisen ja huonon kunnon takia tämä ei ole onnistuessaankaan kestävä ratkaisu), ja myös Kasvitieteellisella puutarhalla on tehty riippumatonta pöntötystä.

Kansalliskirjastolla keskustelu on rakennuttajan osalta edistynyt siihen että pesintöjen suojelusta sopivassa rakennuksen sijainnissa on toteuttamisideoita, ja he ovat halukkaita asiaa edistämään. Yliopistolla remontti ei ilmeisesti ole vielä aivan ajankohtainen, eikä organisaatiossa asiasta varsinaisesti vastaavaa tahoa jostain syystä saa keskusteluun.

Muutoin on selvää että valmiita käytäntöjä pesintöjen suojeluun ei ole olemassa. Ihmisillä on vaihtelevaa myötätuntoa ja kiinnostusta asiaa kohtaan, mutta ei mitään käsitystä etenemistavasta. Sama ongelma on ympäristösuunnittelussa.

Myös Kaisaniemen puiston uudistus hyvinkin mahdollisesti kaventaa varpusten ympäristöjä kannaksella ja vesialtaan ympäristössä. Suurina hankkeina vesialtaan yhteyteen ollaan hankkimassa taidetta ja kävelysiltasuunnitelmalla luontoalueiden tuhoaminen ulottuu mahdollisesti Siltasaaren ainoaan rantakaistaleeseen asti. Eivät nämä sinänsä ole varpusten kannalta ristiriidassa, mutta on aika ikävää jos uhanalaistuvan lajin yhdyskunta tuhotaan hyvässä sijainnissa ilman minkäänlaista merkitsevyyttä, varsinkin kun ympäristön kehittäminen sen ehdoilla olisi mielekäs osa puiston uudistamista.

Myös Töölönlahden puolella on kymmenen viime vuoden aikana tapahtunut paljon muutoksia. Minulla ei ole tietoa aiemmasta tilanteesta siellä (mahdolliset pesinnät makasiinirakennuksilla), mutta on mahdollista että tarpeeton yksipuolinen tuho kävi sielläkin.

Ei ole oikeasti niin että varpuset eivät mahtuisi edes Kaisaniemen puistoon, vaan jossain muualla on korjattavissa oleva perusvika. Kysymyksen ei pitäisi olla edes uhanalaisuudesta, vaan mielekkäästä ympäristösuunnittelusta. Pesäpaikkoja on myös mahdollista hajauttaa yksittäisten rakennusten sijaan suuremmalle alueelle, niiden toteuttamiseen on jo olemassa ratkaisumalleja ja kaupallisia tuotteita – ympäristöajattelu auttaa myös muita puistojen lintulajeja.

Kokonaisuutena varpusten suojelu kaipaa uudenlaisia toimia viheralueiden hoitoon, rakennusten suunnitteluun ja kunnostamiseen – sekä myös talviruokintaan. Kaisaniemen puisto on hyvä paikka aloittaa.

Luokka: »
Luotu 2019-06-28 10:42 | Muokattu 2019-10-07 17:21
http://kaupunkilinnut.fi/?id=79