Kamppi – Viheryhteydet ja suojapaikat

Kampin pohjoisosassa ostoskeskuksen ja baanan alueella on auto-, pyörä-, ja ostoskävelyliikenteen yhteydessä yllättävänkin paljon viheralueita ja lokkien, varisten ja pulujen lisäksi muitakin lintuja: erityisesti varpusia ja rastaita.

Tila on täynnä liikennettä ja melua, jonka takia itse kasvillisuuskin jää paljolti huomaamatta. Mutta paljon liikkumiseen soveltuvaa viherkasvillisuutta alueelta löytyy, varsinkin puita, eivätkä löytyvät suojapaikat ole yleisen liikkumisen ja oleskelun lisäksi muutoin erityisesti ihmistoiminnan uhkaamia.

Sekä Pikkuparlamentin puiston että ostoskeskuksen suihkulähteille on rakenteen puolesta pääsy pienemmillekin linnuille, vaikka aivan ihanteelliset ne eivät ole.

Varpusten laulua Kampissa.

Viheralueet

Pikkuparlamentin puisto

Pikkuparlamentin puistossa on erityisen paljon rastaita ja myös varpusia. Lisäksi mm. västäräkkejä ja tiaisia.

Pikkuparlamentin puistossa on nurmen ohella vanhoja puita, tiheä pensasmainen istutus uudempia, paljon pensaita ja kukkaistutuksia. Pieneksi tilaksi se on varsin suojainen, ja siitä on viheryhteyksiä kaikkiin suuntiin.
Suihkulähteen vesi tulee hiukan metallikehyksen leveän reunuksen päälle ennen reunan ritilää, jolloin vedessä voivat peseytyä tai ainakin kastautua varpusetkin. Reuna-alueella on lisää pensaita, jotka jatkuvat lännessä baanan viherrinteelle ja Pikkuparlamentin takana. Pohjoisessa viheryhteys Eduskuntapuistoon.
Metalliverkolla päällystetty lisärakennus rauhoittaa tai jäsentää tilaa muutoin lasisen odotusarvon keskellä.

Salomonkatu

Liiketilojen kävelykatu onkin urbaanimpaa kivettyä toriympäristöä, jossa lokkeja ja naakkoja liikkuu enemmänkin. Kadulla on kuitenkin puurivi, sekä muutamia pensaita ja köynnöksiä, ja pieni viherterassialue kasveineen ja suihkulähteineen. Alueella liikkuu ja pesii myös paljon varpusia.

Paasikivenaukion puita.
Tässä on liikkunut myös sinitiaisia.
Salomonkadun puuriviä Mauno Koiviston aukiolle, ja alueen ainoita mutta suurelta osin huonokuntoiseksi käyneitä pensaita.
Näkymä Tennispalatsinaukion terassialueelle.
Suihkulähteen luiska on jyrkkä, mutta mielestäni käyttökelpoinen. (En ole nähnyt käytettävän.)
Kasvillisuus havupuiden alla on niittymäistä.

Baana

Baanan kattamisesta ja rakentamisesta on ollut ainakin joitakin lehtiartikkeleita mutta en muista olivatko ne mitään virallisia suunnitelmia. Tällä hetkellä baana tarjoaa pieniä jatkuvia viherympäristöjä, ja kivimuuri pesäpaikkoja.

Baanan viherseinustalta löytyy lisää kasvillisuutta, ja kivimuurista pesäpaikkoja. Puita myös Pohjoisella Rautatienkadulla.
Näkymä itään Pikkuparlamentin puistoon ja Mannerheimintien yli Kluuviin, jossa viheralueet jatkuvat lasisemmassa ympäristössä. Kampin puolella oikeastaan vain Pikkuparlamentin kaarre korostuu lasisena joidenkin ostoskeskuksen sijaintien ohella.
Etu-Töölön puolelta löytyy myös perinteisempiä pensasaitoja, ja vanhoista rakennuksista ilmeisesti myös pesäpaikkoja.

Mannerheimintie

Viheryhteydet jatkuvat myös torialueen eteläpuolella.

Puita ja pieni nurmialue löytyy myös Lasipalatsinaukion eteläpuolelta.
Puiden katveesta löytyy myös kaksi laatikkoa. Muiden kuvien rajauksista poiketen tämä on ehkä se näkymä jolla aluetta yleensä katselee.
Myös Mannerheimintiellä on puurivit, ja niissä ovat liikkuneet ainakin sinitiaiset.
Luokka: »
Luotu 2019-06-06 17:20 | Muokattu 2019-06-18 11:26
http://kaupunkilinnut.fi/?id=75