Malminkartano – Vanhaa vehreyttä ja uutta lasitusta

Pääasiassa 1980-luvulla rakennettu ja edelleen laajoja luonnontilaisia alueita sisältävä Malminkartano on ollut viime aikoina merkittävän lisärakentamisen ja rakennussuunnittelun kohteena.

Vanhaa rakentamista kuvaa vehreys jossa runsasta kasvillisuutta on kaikkialla, kun taas uudempi rakentaminen soveltaa lasirakentamisen räikeimpiä ja törkeimpiä piirteitä, jolla lasitus linkitetään olemassaoleviin lasituksiin lähellä ja kauempana, ja viedään äärimmilleen. Vastaavaan uutta lasittamista näkyy junamatkalla Kannelmäen puolella, ja Pasilassa. Aivan täyteen näitä uusiakaan kortteleita ei kuitenkaan ole rakennettu, mutta vaikutelma on paikoin hiukan epätodellinen.

Tiivistelmä

Malminkartanossa luonto tulee vastaan rakennetulla alueella jo rautatieasemalla, sitä ympäröivillä jäljellä olevilla melko erilaisillakin luontoalueilla. Kuvissa mustarastas aseman viheralueella, varpunen vanhoilla rakennuksilla. Mätäjoella liikkui mm. telkkä, heinäsorsa, haapana, ja sepelkyyhky.

+ yhteydet luontoon (vähenemässä)
+ monipuolinen ympäristö linnuille
- moraalin romahduttava lasituksen määrä ja laatu

Kokonaisuutena alue on verrattavissa Arabianrantaan. Lähes kaikilla alueilla liikkui varpusia, joillakin paikoin enemmänkin. Luontoalueilla lintuja ja eri lajeja on tiheästikin, ja erikoisempiakin lajeja liikkuu myös asutuksen yhteydessä.

Johdanto: vanhaa ja uutta

Malminkartanon aseman lähellä, kuten muuallakin 1980-luvun vaihteesta alkaen rakennetulla alueella kasvillisuus on runsasta, ja rakennusten ikkunointi kohtuullista.
Uusi rakennusrivi näyttää alkuun jäljentävän vanhan rakentamisen hillittyjä ikkunointeja, mutta lisää joka kulmaan lasitetut parvekkeet ja keskiseinän lasipylvään.
Edempänä lasitusta lisätäänkin sitten jo lähes ilman pidäkkeitä. Yläkerran terassi on sentään (tai vielä) hiukan upotettu. Väritys ilmeisesti ilmentää suhdetta alueen viherympäristöön.

Katualueet

Kasvillisuutta asemalta Malminkartanonaukiolle tullessa.
Kasvillisuus jatkuu Malminkartanonaukion reunalla.
Myös köynnöksille on löytynyt paikka.
Kokonaan ilman kasvillisuutta on jätetty vain Malminkartanonaukion ja Puustellinaukion välinen lyhyt Puustellinpolku.

Kasvillisuutta on runsaasti myös asuinalueilla, mutta olen kuvannut tähän vain niiden reunamia.

Jotkin piha-alueiden reunamat ovat jopa metsäisiä.
Myös pensaita on runsaasti, ja hiekkaisia oikopolkuja.

Uudet lasirakennukset

Uusilta rakennuksilta löytyy myös viheristutuksia, jopa pensasaitoja, mutta silmiinpistävintä on tukalalta näyttävä lasitus.

Luutnantinpolulla on läpinäkyviä, kahteen suuntaan avautuvia lasitettuja parvekkeita. Kuvassa myös uusia istutuksia.
Yhdellä seinämällä parvekkeet on lasitettu lähes koko korkeudelta.
Sisäpihan käynti on raskaan verkon lisäksi lasitettu. Junaradan vierustalla kulkee pitkä nurmikaistalemainen viherkatos.

Luontoalueet

Luutnantintien päättävään skorpionin häntää tai iskukoukkua muistuttavaan mutkaan on ilmeisesti säästetty pieni määrä vanhaa lehtimetsää. Radan varteen rakennetun alueen paikalla oli ennen oja tai puro, pari niittyaluetta, ja tiheää koivikkoa.
Arentipuiston pohjoisosan vielä tallella olevaa, mutta rakentamisen tieltä poistuvaa sekametsää.
Luokka: »
Luotu 2019-05-31 13:14 | Muokattu 2019-06-01 14:41
http://kaupunkilinnut.fi/?id=74