Kalasatama – Uusi asuinalue lintujen elinympäristönä

Kalasataman uudella ja vasta osittain rakennetulla Sörnäistenniemen asuinalueella näkyi lyhyellä käynnillä melko paljonkin varpusia, västäräkkejä, ja mustarastas – lisäksi, ilmeisesti viherkattoalueella, katolla liikkui yksi tunnistamattomaksi jäänyt varpuslintu sekä pieni parvi hippiäisen kokoisia lintuja.

Tavallisemmista linnuista tiaisia en sen sijaan kuullut. Ne voivat kesällä pysytellä näkymättömissäkin, mutta mahdollisesti uudet puuistutukset eivät vielä sovellu niiden liikkumisympäristöksi, eivätkä ainakaan tarjoaisi pesäpaikkoja. En ainakaan nähnyt mitään lisättyjä pesäpaikkoja, mutta oletan että ainakin varpuset olivat kolopesiä löytäneet.

Tiivistelmä

Patsas: Villu Jaanisoo, Kuukkeli, 2016
Uudelle asuinalueelle sijoitetaan mieluummin muovista tehty lintua muistuttava patsas, kuin oikeille linnuille vesiallas. Mutta eivät asiat silti aivan huonosti ole – puuistutusten lähellä liikkui varpunen. (Villu Jaanisoo, Kuukkeli, 2016.)

Yleisvaikutelma positiivinen: erilaisia lintulajeja heti nähtävissä, ja kaupunkiympäristöön nähden hiukan erikoisiakin.

+ vaihtelevasti erilaista kasvillisuutta puistossa, sisäpihoilla ja katujen reunoilla
? erityisen runsaita ja suojaavia pensaspaikkoja ei ole, mahdollisesti vasta kasvamassa, mutta liikkumatilaa siis kylläkin
? lasituksen määrä rajamailla: ei mitään aivan räikeästi silmiinpistävää, mutta joitakin huolestuttavamman näköisiä paikkoja
- ranta kauttaaltaan pystysuoraa seinämää

Kehittämisen arvoisia asioita jää siis vielä esteettömyyteen ja turvallisuuteen liittyen.

Kasvillisuus

Kasvillisuutta on melko paljonkin ja erilaista. Ilmeisesti vasta osittain rakennetun puiston lisäksi sitä on tiheästi kadun varsilla ja sisäpihoilla, sekä viherkatoilla. Myös kohtuullisen runsaita pensaita löytyi.

Kalasatamanpuiston viheralueella olevan hulevesipainanteen reunalla on suojaavampaa pensaikkoa. Painanteessa liikkui tullessani mustarastas ja varpunen. Sen pohjalta löytyi myös mahdollisesti rakennustyömaalta tai -vaiheesta peräisin olevia ja veden tuomia pieniä vaahtomuovinpaloja.
Puiston itäreunan monipuolista, mutta ei aivan yhtä suojaavaa kasvillisuutta.
Sama toiselta puolelta. Pensaista ainakaan tässä korkeudessa ei ole juurikaan apua esimerkiksi talvehtimiseen.
Pelikenttää reunustava kasvillisuus on korkeudeltaan enää koristeellista.
Kaduilla on kiitettävästi liikkumiseen soveltuvaa kasvillisuutta.
Kasveja on myös monia eri laatuja.
Kadulle aukeavan piha-alueen pensasmaisissa puuntaimissa viihtyivät varpuset.
Myös sisäpihoilta löytyy erilaista kasvillisuutta.
Tämän sisäpihan parvekelasit alkavat jo hiukan vyöryä päälle.

Ranta

Kalasatama tarjoaa paljon merenrantaa, mutta rakennettuna vain vähän linnuille sopivia paikkoja vedelle pääsemiseksi.

Uutta rantaa rakennetaan pystyseinäisenä myös Sompasaaren puolella. Merta lähempänä rakennukset vaikuttavat myös lasisemmilta.
Linnut pääsevät veden äärelle itäpuolen Capellanaukion edustalla olevilta kiviltä, joilla vaikuttaisi olevan riittävästi korkeuseroa kattamaan veden pinnan korkeuden vaihtelu...
... tai pohjoispuolelta Kulosaaren sillan alta vanhalta rannalta, joka ei ole "arkkitehtonisesti korkeatasoinen" ja mahdollisesti rakennusuhan alla.

Myös hiekkaisia paikkoja on hyvin vähän. Istutuksien ympärillä oli lähes kaikkialla kuorikatetta tai pieniä kiviä. Joitakin nurmikentän reunan hiekkakohtia (puistossa) ja matalan istutuksen maaperää (sisäpihalla) oli näkyvissä.

Lasitus

Erityisen paljoa lasirakentamista ei ole ostoskeskuksella, mutta ainakin itäpuolella merta lähempänä lasia on silmiinpistävästi sekä julkisivuissa että sisäpihan parvekkeilla.

Rakennusten voimakkaasti lasisia julkisivuja...
... ja erityisesti läpinäkyviä kulmia.
Pieni yllätys: sisäpihan uloskäynnin lasikaide, johon meinasin itsekin törmätä.
Kauppakeskusta sen sijaan ei voi oikein moittia lasisuudesta, vaikka lasia toki on esillä.
Pahimpia lasisia paikkoja on varjostettu säleiköillä. Viheralueilla alemman osan avoimuus saattaisi olla ikävä, mutta tässä se varmastikin toimii.
Metroaseman seinät ovat lasia, ja sen molemmilla puolilla viheralueita. Katos saattaa tehdä siitä erottuvamman.
Luokka: »
Luotu 2019-05-16 15:33 | Muokattu 2019-05-27 16:55
http://kaupunkilinnut.fi/?id=67