Lajitaulukko

Joidenkin lintulajien pesinnän ja elinympäristön erityispiirteitä. Täydentyvän listan tarkoituksena on poimia kullekin lajille ominaisia erityispiirteitä joiden avulla elinympäristöä voi muokata lajille sopivammaksi.

Nämä ovat myös esim. Helsingin ydinkeskustan välittömässä läheisyydessä esiintyviä lintulajeja (räystäspääskystä en ole varma).

Lintulajit ryhmitelty väljästi pääasiallisen pesäpaikan mukaan: 1) rakennukset, 2) puut, 3) pensaat ja muut matalat sijainnit.
laji elinympäristö pesäpaikka ravinto muuta
         
varpunen orapihlaja- ym. tiheät pensaat rakennusten kolot siemenet ym., poikasille hyönteiset hiekkakylvyt
tervapääsky pelkästään ilmassa rakennusten ja puiden kolot lentävät hyönteiset ei tuo pesään tarvikkeita
haarapääsky asutuksen lähellä rakennukset, siltojen ja laiturien alla lentävät hyönteiset pesään savea
räystäspääsky asutuksen lähellä, aukeat räystäiden ja siltojen alla lentävät hyönteiset pesään savea
         
talitiainen, sinitiainen metsät, puistot, puutarhat, pihat puiden ym. kolot hyönteiset, siemenet  
kirjosieppo valoisat metsät, puistot, puutarhat, pihat puiden ym. kolot hyönteiset, marjat valtaa usein muuttolintuna tiaisen pesän
pikkuvarpunen tiheät pensaat puiden ym. kolot siemenet, hyönteiset  
peippo metsät, puistot, puutarhat puussa tai pensaassa siemenet, selkärangattomat, hyönteiset  
viherpeippo metsiköt, puistot kataja tai kuusi siemenet, jyvät, myös hyönteiset  
tikli asutuksen lähellä; puistot, pienet metsät korkealla puussa pienet siemenet  
räkättirastas valoisat sekametsät, puistot, puutarhat puussa madot, hyönteiset, nilviäiset, marjat, hedelmät  
kottarainen avoimet maastot puiden ym. kolot selkärangattomat, marjat, ym. puhdistaa itse pesän
         
västäräkki aukeat, asutuksen ja veden lähellä kivimuurien kolot, rakennelmat hyönteiset, leivänmurut  
mustarastas metsät, puistot, puutarhat, pihat pensaat, risukasat, ym. madot, maan hyönteiset, siemenet, marjat, hedelmät  
punarinta lehtimetsä + kuusi/tiheät pensaikot ; puutarhat, puistot pesä maassa (kolo, kiven alla, kanto) tai matalalla (pensas, risukasa, rakennus, linnunpönttö) lentävät ja maanpinnan hyönteiset, marjat, siemenet  
kivitasku aukeat kivi- ja puukasat, rakennusten kolot hyönteiset, selkärangattomat  
satakieli tiheä nuori lehtimetsä/vesakko/pensaikko (tuomi, leppä, paju) + vesistö lähellä pesä maassa (piilossa, esim. nokkoset) hyönteiset  
         

Apuna käytetty pääasiallinen lähde: Wikipedia.

Kolopesijöille on olemassa myös erilaisia pönttöjä joiden sijoituspaikat muistuttavat luonnollisia pesäpaikkoja. Tällä sivulla niitä ei ole erikseen mainittu.

Huom! Sivuston linnut ovat toistaiseksi lähinnä varpuslintulajeja. Muita sopivalla tavalla huomioitavia lajeja voivat olla mm. kesykyyhky, meriharakka, valkoposkihanhi.

Valkoposkihanhen osalta huomiointi liittyy enemmänkin ihmisen luontosuhteeseen. Jos kuitenkin uudemmista valloittajista valkoposkihanhia on jonkun mielestä liikaa, mikään ei kai estä korvaamasta osaa lyhyestä nurmesta katoavia hyönteisiä varten vapaammin kasvavalla niityllä, eihän? Ja pulujakaan ei kai tarvitse aivan sukupuuttoon asti vainota?

Uudet valloittajat osoittavat että kaupunki on kelvollinen elinympäristö sellaisenaankin, mutta näkisin mielekkäänä ilmapiirin osana sitä että linnuille annetaan niille varta vasten suunniteltua ympäristöä ja iloitaan ja tarvittaessa huolehditaan siitä, sen sijaan että pakataan ympäristö täyteen hihnan päässä kuljetettavia henkilökohtaisia eläimiä.

Näkisin myös mielekkäänä että esimerkiksi puistojen puut ja pensaat ymmärretään staattisen kasviharrastuksen sijaan niissä elävien eläinten elämänpiirinä, ja joille ne kuuluvat jolloin niiden hoitamisesta tulee koko tuon elämänpiirin hoitamista.

Luokka:
Luotu 2019-01-25 22:10 | Muokattu 2019-02-12 21:18
http://kaupunkilinnut.fi/?id=38